Aloitin työskentelyn Äyräväisellä maaliskuun puolessa välissä. Vaihdoin omakotitalojen suunnittelupuolelta julkisiin kiinteistöihin. Heti ensimmäisten viikkojen aikana pohdin, että miksi kehittyneitä valaistuksen ohjausjärjestelmiä ei hyödynnetä julkisissa rakennuksissa.
Yritykset kehittävät toinen toistaan parempia ihmiskeskeisiä valaisimia ja valaistusohjausratkaisuja, joita käytetäänkin paljon omakotitaloympäristössä, sillä kotona vietetään paljon aikaa varsinkin näin etätyöaikana. Nämä ratkaisut päätyvät edelleen harvoin isompiin kiinteistöihin. Budjetti on tietenkin yksi asia, joka vaikuttaa paljon julkisten kohteiden ratkaisuihin ja toteutuksiin. Mutta koska tulee aika, jolloin yhä useampi tilaaja valitsisi käyttäjien hyvinvointiin vaikuttavia ratkaisuja? Missä vaiheessa saadaan säästöä terveysvaikutuksilla toteuttaessa hieman kalliimpia ratkaisuja, kun työntekijät voivat paremmin laadukkaampien valaistusjärjestelmien toteutuessa?
Onko syynä hinta vai toimintavarmuus? Etenkin sairaaloissa ja tuotantotiloissa, joissa työntekijöitä on ympäri vuoden jokaisena vuorokauden ajankohtana, on tärkeää, että kaikki laitteet toimivat miten pitää. Näiden kohteiden kanssa en usko välttämättä langattomiin valaistuksen ohjaustoteutuksiin. On kuitenkin olemassa myös toimintavarmoja langallisia ohjausjärjestelmiä, joilla saadaan toteutettua hyvinvointia ja jaksamista parantavia ratkaisuja. Nämä toimintavarmat järjestelmät ovat mm. Helvar, KNX ja Beckhoff. Näihin järjestelmiin liittäessä DALI Device Type 8-tuotteita, saadaan värilämpötilaa säädettyä ja aikaohjattua DALI-osoitteiden kasvamatta.
Langattomia ratkaisuja voitaisiin hyvin ottaa käyttöön toimistoissa ja koulurakennuksissa. Valaisinvalmistajat ovat kertoneet, että parkkihallit ovat olleet kehityksessä myös ensimmäisten joukossa olevia kohteita, joihin langattomia ratkaisuja on toteutettu. Näitä järjestelmiä ovat mm. Phillipsin Interact ja Hue, jotka molemmat vaativat toimivan langattoman verkon. Lisäksi Sylvanian SylSmart tuotteet, jotka käyttävät bluetoothia ja voivat yhdistyä myös Casambin langattomiin valaistusohjausjärjestelmiin. Muita langattomia tuotteita ovat mm. EnOcean, Zigbee ja Z-Wave, sekä uusia järjestelmiä tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Nämä edellä mainitut järjestelmät ovat kehittyneet vuosien aikana merkittävän paljon, eivätkä ole yleensä juurikaan kalliimpia toteuttaa kuin perinteiset valaistusjärjestelmätkään.
Haluankin saada aikaan pohdintaa, koska valaistuksen ohjauksessa tapahtuneet kehitykset saadaan oikeasti laajemmin käyttöön?
Taru Savolainen
Sähkösuunnittelija
Äyräväinen Oy, Tampere
Comments