top of page
Search

Puolijohdepulan riepottelemat

Mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan? Miksi viimeisten vuosien aikana keskikokoisenkin yrityksen laitehankinnat ovat muuttuneet hankalaksi nuorallatanssiksi? Näitä kysymyksiä pohdin IT-puolen ihmisenä tässä kirjoituksessa, samalla kun maalaan mielessäni vuoroin dystooppista ja vuoroin utopis-dystooppista kuvaa vallitsevasta tilanteesta.Laitteiden saatavuusongelmat ovat näillä näkymin uusi normaali, mihin on vain kunkin tahollaan sopeuduttava. Varastotilanne on heikko ja ainoa asia, mitä useilla tavarantoimittajilla on tällä hetkellä tarjota, on ”Ei-oo”. Uusien erien saapumisajat leijuvat kysymysmerkkeinä ilmassa, eikä laitetoimittajilla ole tietoa, tuleeko tavaraa varastoon viikon vai puolenvuoden päästä.


Kuvitellaan, että uusi työntekijä aloittaisi työnsä tammikuussa ja hänelle työkoneeksi ajatellun läppärimallin arvioitu toimitusaika menisi helmikuulle, ei jäljelle jäisi muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa mallia. Laitehankinnat on tehtävä varastosaldo edellä, eikä näissä asioissa ole varaa kursailulle: täytyy sormet ristissä käydä katsomassa varastotilanne ja napata mukaan se ensimmäinen tehotyöasema, joka on saatavilla.


Kun laitteiston kysyntä on osittain kasvanut etätyöskentelyn lisääntymisen johdosta ja tarjonta takkuaa, niin hinnatkin nousevat. Yhdelle työntekijälle on vielä suhteellisen helppoa tilata kaikki tarvittavat työkalut ja laitteet, vaikka niitäkin joutuisi etsimään ja tilailemaan useista eri paikoista. Mutta kun ollaan tilanteessa, jossa 40 koneen leasingsopimus päättyy, muuttuu jo pelkän uuden tarjouksen saaminen todella hankalaksi.


Päällisin puolin näyttää siltä, ettei tilanne tule paranemaan vielä pitkiin aikoihin, mutta puolijohteiden valmistajat kuitenkin ennustavat, että pula tulisi hellittämään jo ensi vuonna. Eikä tule ajatella, että tuotanto olisi ainoa tekijä, vaan sekä rahtiliikenne että muu logistiikka tukkureille takkuaa aivan yhtä paljon. Ratkaisuksi tarjotaan kaikessa yksinkertaisuudessaan aikaa ja näin pienenä rattaana globaalin markkinan perällä, ei myöskään voi muuta kuin odottaa ja yrittää selvitä talven yli. Optimisti sisälläni kuitenkin jaksaa elätellä toivoa siitä, että pian toimittajien hyllyt ovat taas täyttä ja nettikaupoissa saldot välkkyvät vihreinä.

Mika Damsten

ICT-vastaava

0 comments

Comments


bottom of page