top of page
Search

Muutoksia ja kohti parempaa


Viime aikoina moni asia on muuttunut; talotekniikassa käytetään enemmän ja enemmän automaatiota ja keskinäistä tiedonsiirtoa, tekoäly on tullut käyttöön ja sen käyttö laajenee valtavaa vauhtia, autot kulkevat enenevissä määrin sähköllä, ledit korvaavat muut valojen lähteet, maailma on rauhattomampi, Äyräväinen muutti uusiin tiloihin Virtataloon.


Nykyiset ja moni muu tuleva muutos täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan talotekniikkaa tämän päivän tasolle. Toisaalta virran kulutus normaaleissa käyttökohteissa, kuten valaistuksessa on jo merkittävästi pienentynyt, mutta liikenteen sähköistyminen ja uudet lämmitysmuodot asettavat uusia vaatimuksia kiinteistöjen ja sähköverkon mitoitukselle.  Vanhoissa verkoissa ja kiinteistöissä avuksi voikin tulla automaatio ja kulutuskohteiden virrankäytön rajoitukset ja eriaikaistaminen.


Järkevä, kaikkien talotekniikan alojen yhteistyössä tekemä suunnittelu, parantaa energiatehokkuutta ja käyttäjän käyttökokemusta. Valot palavat vain tarpeellisen ajan ja järjestelmät seuraavat tilojen käyttöasteita ja raportoivat niistä tilojen omistajalle. Käyttäjän ei välttämättä tarvitse tehdä itse mitään, sillä ovet ovat automaattisia, kuten valaistus ja lämmityskin. Myös turvallisuus paranee, sillä tieto kiinteistön tapahtumista menee järjestelmästä toiseen ja kiinteistössä voidaan reagoida jopa automaattisesti muuttuneisiin tilanteisiin – tietoturvasta tinkimättä.


Kaikki tämä tarvitsee sähköä ja edelleen kaapelointia, joka on itselläni ollut 12 vuotta kiinnostukseni kohde, sähköasentajasta kärkimieheen, projektipäälliköksi, sähköhuollon työnjohtajana ja nyt sähkösuunnittelijana. On ollut hienoa päästä oman ”aselajini” sisällä näkemään tekemistä monelta kulmalta ja kehittyä tekemällä ja kouluttautumalla monipuolisesti.


Muutoksia on ollut myös omalta osaltani, sillä olen ollut Äyräväisellä tammikuusta 2024 saakka. Nyt vihdoinkin tunnen, että olen löytänyt työnantajan, joka oikeasti välittää asiakkaistaan, työntekijöistään ja muista yhteysverkostossaan. Projektit ovat olleet kiinnostavia, monipuolisia ja auttavat edelleen kehittämään osaamistani. Tekeminen on suunniteltua, ja lisäksi stressitasoni on alempana kuin pitkiin aikoihin. Kollegani ja esimieheni ovat osaavia sekä yrityksellä on selkeät toimintatavat eikä asioihin vain reagoida lennosta. Lisäksi asioita ja toimintatapoja kehitetään koko ajan ja asioihin pääsee vaikuttamaan.


Voin kirkkain silmin todeta, että voin suositella Äyräväistä kaikkiin suunnittelutarpeisiin ja työpaikkana. On hienoa päästä osaksi tulevaisuuden ratkaisuja ja auttamaan sinua pääsemään kohti yhteisiä tavoitteita paremmasta tulevaisuudesta.


SähkösuunnitteluTuomas Korpiaho

Sähkösuunnittelija

0 comments

Comentarios


bottom of page