top of page
Search

Miten korona muutti toimintaamme?

Nyt kun korona ja sen tuomat rajoitteet sekä haasteet alkavat pikkuhiljaa helpottamaan, on ilo havaita myös pandemian aiheuttamat positiiviset muutokset rakennusalalle.


Kun kokoontumisia alettiin rajoittaa, siirtyivät työmaakokoukset sekä muut kokoukset pidettäväksi Teamsin tai jonkin muun palveluntuottajan avulla verkon yli. Etäkokouksista tuli pääosin asiapitoisempia sekä tiiviimpiä. Pöytäkirjan, esityslistan tai vaikkapa suunnitelmien esittäminen kaikille sujuu helposti, kun jokaisella on oma näyttö. Etäkokousten kesto on myös keskimäärin lyhyempi, kuin paikan päällä pidetyn kokouksen. Toki täytyy myöntää, että välillä on myös mukava käydä paikan päällä kokouksissa ja tavata ihmisiä. Kokouspöytäkirjojen tulostaminen, ikuinen allekirjoitusten metsästäminen ja skannaaminen on vähentynyt huomattavasti, kun erilaiset sähköiset allekirjoitusportaalit ovat tulleet kaikille osapuolille tutuksi.


Myös eräiden materiaalien heikosta saatavuudesta voi hakea hyviä puolia. Jo suunnitteluvaiheessa sekä varsinkin urakka-aikataulua laadittaessa tulee otettua selville pitkän toimitusajan omaavien tuotteiden saatavuus sekä sen vaikutukset aikatauluun. Näin tuotteita voidaan mahdollisuuksien mukaan myös vaihtaa jo suunnittelun aikana lyhyemmän toimitusajan omaaviin tuotteisiin. Valitettavasti kuitenkaan kaikille tuotteille ei ole vielä löytynyt korvaavia, lyhyen toimitusajan omaavia vaihtoehtoja, joten ne jäävätkin monesti asennettavaksi vasta työmaan valmistumisen jälkeen.


Saneerauskohteissa kierrätys ja vanhojen olemassa olevien rakenteiden säilyttäminen on noussut esille monessakin hankkeessa. Kun joitain rakennustarvikkeita ei ole saatavilla urakan tiukan aikataulun puitteissa, on useasti tilojen käyttäjien kanssa saatu haettua ratkaisua jo olemassa olevista tuotteista. Monia olemassa olevia rakennusosia voi uusiokäyttää maalaamalla tai joillain muulla tavoin käsittelemällä vastaamaan käyttäjän toiveita. Myös esimerkiksi vanhan tiiliseinän päältä voi poistaa alkuperäisen rappauksen ja luoda tilaan uutta ilmettä vanhalla, talon aikakauden tyyliin muuratulla tiiliseinällä.

Nyt rajoitusten purkautuessa meidän kannattaa pitää käytössä pandemian aikana hyviksi ja toimiviksi havaittuja toimintatapoja sekä jalostaa niitä vieläkin paremmiksi.
Hyvää kevättä toivottaen,

Semu Valste

Toimitusjohtaja

Äyräväinen Rakennuttaminen Oy

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page