top of page

Marian sairaala, Rakennus 15, Helsinki

Marian sairaala-alue on Helsingin Kampissa sijaitseva, vaiheittain vuosina 1885-1990 rakennettu sairaalakokonaisuus, jonka varsinainen sairaalatoiminta päättyi vuonna 2014. Sairaalatoiminnan loppumisen jälkeen keväällä 2016 ryhdyttiin vuonna 1954 valmistuneeseen tornisairaalaan ja sen lisäsiipiin saneeraamaan Pohjoismaiden suurinta Startup-kampusta. Kampusalue tulee tulevaisuudessa laajenemaan ja palvelemaan yhä useampia pieniä ja suurempia nuoria kasvuyrityksiä, sekä heihin sijoittavia tahoja ja yrityskiihdyttämöjä.

Marian sairaala, Rakennus 15, Helsinki

Yhteenveto
projektista

Sairaalarakennuksen muuttaminen Startup Marian käyttöön

Laajuus: 6 500 brm2

Valmistumisvuosi: 2017

Tilaaja: Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto

Vanhaan 1950-luvun sairaalakiinteistöön rakennettiin lukuisia erilaisia toimitiloja palvelemaan startup-yrityksiä ja heidän erityistarpeitaan. Startup-keskukseen rakennettiin yksittäisten yritysten omien toimitilojen lisäksi yhteiskäyttötiloja, kokoustiloja, tapahtumatila ja ravintola. Sairaalan eri vaiheissa korjattua tekniikkaa uusittiin ja nykyaikaistettiin palvelemaan monipuolista liiketoimintaa. Vanhaan odotusaulaan rakennettiin bistroravintola valmistuskeittiöineen ja pitsauuneineen. Leikkaussalit taas uudistettiin nykyaikaisiksi toimistotiloiksi hyödyntäen vanhaa sairaalatekniikkaa. Pienempiä keittiöitä rakennettiin myös kampuksen toimijoiden omiin tiloihin.

Tilamuutokset kattoivat koko 1954-vuonna rakennetun rakennuksen lisäsiipineen. Tavoitteena koko rakentamisen ajan oli pyrkiä säilyttämään vanhan sairaalan henki ja tunnelma. Tästä johtuen uusiin tiloihin jätettiin näkyville esimerkiksi vanhaa käytöstä poistettua sairaalatekniikkaa, kuten hengityspaineilmaventtiilejä ja toimenpidehuoneiden valaisimia. Myös olemassa olevaa LVI-tekniikkaa hyödynnettiin niin paljon, kuin se toimivan lopputuloksen kannalta oli mahdollista.

bottom of page