top of page
Search

Opinnoista työelämään

Kertoisitko aluksi hieman itsestäsi?


Olen Oskari Ronkainen ja valmistuin kesäkuussa 2021 talotekniikan insinööriksi Metropolia ammattikorkeakoulusta. Opiskellessani Metropoliassa erikoistuin LVI-suunnitteluun. Aloitin työt Äyräväisellä maaliskuussa 2020, jolloin minulla oli menossa kolmas vuosi opinnoissani. Pääsin nopeasti mukaan suunnittelutyöhön vanhemman suunnittelijan opastuksessa. Sain hyvän pohjan suunnitteluun opiskelun ohella ja nyt opintojen päätyttyä jatkan kokoaikaisena LVI-suunnittelijana Äyräväisellä.


Mikä sai sinut hakeutumaan talotekniikka-alan opintojen pariin, entä miten innostuit hakemaan töihin Äyräväiselle?


Minua on aina kiinnostanut rakentaminen, korjaaminen ja kaikki missä pääsee näkemään omaa kädenjälkeä. Ennen Metropoliaan menoa suoritin Omniassa liiketalouden perustutkinnon. Kun valmistuin Omniasta, en tiennyt vieläkään mitä haluaisin tehdä, mutta olin varma, ettei se ainakaan olisi liiketaloutta. Joten tutkin muita aloja ja talotekniikka jäi ensimmäiseksi mieleen, koska se oli aina kiinnostanut jaalalla on hyvät työllistymismahdollisuudet.


Minun piti suorittaa toinen opintoihin kuuluva harjoittelu, ja sen piti olla LVI-suunnittelua, koska olin itse erikoistunut siihen. Lähdin etsimään internetistä suunnittelutoimistojen nettisivuja ja sitä kautta laitoin avoimia hakemuksia useampaan yritykseen. Äyräväisen sivuilla oli haku LVI-suunnittelijasta ja laitoin hakemuksen sinnekin ja sain kutsun työhaastatteluun. Työhaastattelussa minulle kerrottiin mahdollisuudesta tehdä töitä opiskelun ohella ja valmistumisen jälkeen jäädä kokoaikaiseksi työntekijäksi ja lisäksi saada insinöörityön aihe työpaikalta.


Kuvaile opinnäytetyöprosessiasi, mikä oli haastavaa, mitä jäi käteen, tuntuuko että työn tekemisestä oli höytyä itsellesi tai yritykselle?


Opinnäytetyöprosessi alkoi, kun valittiin aihe, yrityksen ja koulun ohjaajat. Aiheeksi valikoitui yrityksen tarpeesta materiaalierittelyn luominen. Työssä rakennettiin eräänlainen työkalu, josta selviää kohteisiin tulevat eri materiaalit järjestelmäkohtaisesti. Tämä aihe oli minulle hyvin haastava, koska niin uutena suunnittelijana, minulla ei ollut kaikkea perustietoa materiaaleista ja LVI-järjestelmistä aluksi, joten aluksi käytin paljon aikaa opettelemalla ihan perusasioita.


Opinnäytetyötä tehdessä opin todella paljon eri materiaaleista, materiaalien käyttökohteista ja materiaalien yhteensopivuuksista. Lisäksi opinnäytetyötä tehdessä opin paljon materiaaleihin liittyviä seikkoja esimerkiksi liitostavoista ja pintakäsittelyistä. Opinnäytetyön tekemisestä oli minulle ja yritykselle hyötyä, kunhan saadaan vain materiaalierittely projektikohtaiseen käyttöön.


Millaisin tunnelmin lähdet jatkamaan työuraasi valmistuneena insinöörinä? Mitä odotat työelämältä?


Työuraani lähden jatkamaan erittäin hyvillä ja avoimin mielin. Olen halukas oppimaan koko ajan lisää ja päivittäinen suunnittelu lisää käytännön kokemusta, joka kehittää minua LVI-suunnittelijana.


Työelämältä odotan, että kehityn itse suunnittelijana ja ihmisenä. Tavoitteenani olisi joskus tulevaisuudessa suorittaa ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja edetä vaativampiin työtehtäviin.


Oskari Ronkainen LVI-suunnittelija

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page