top of page
Search

Mitä sähkön kysyntäjousto tarkoittaa?

Tänä vuonna on pörssisähkön hinnoissa nähty uusia ennätyksiä ja toisinaan tuulisina päivinä sähköä on voinut ostaa pörssistä halvallakin. Peräkkäisinä päivinä sähkön hinnassa on voinut olla kymmenkertainen ero.


Sähköverkon toiminnan kannalta on tärkeää, että sähköä tuotetaan ja kulutetaan yhtä paljon ja samanaikaisesti. Energiamurroksen tähtikentällinen kärsii tuotannon joustamattomuudesta. Tuulivoimaa tuotetaan silloin kun tuulee, aurinkoenergiaa silloin kun aurinko paistaa ja ydinenergiaa silloin kun voimala on saatu kytkettyä kantaverkkoon. Kun tuotanto ei katso kelloa, on jonkun muun joustettava.


Tuottajapuolella voidaan pyrkiä siirtämään esimerkiksi tuotantohuippuja siten, että tuotanto saadaan kohdistettua ajallisesti paremmin käytön kannalta. Tätä voidaan toteuttaa joko säätämällä tuotantoprosesseja tai varaamalla tuotantoa erilaisiin akkuihin.


Sähkön käyttäjä voi osallistua seuraavan päivän tai kuluvan päivän sähkömarkkinoille ja saada tuottoa esimerkiksi sähkön käytön ajoittamisella. Sähkömarkkinoiden lisäksi kuormien käytöllä voi osallistua reservimarkkinoihin, jossa kuormien ylös- tai alassäädöllä tasataan sähköverkon kuormia eri aikatasoilla. Nopeimmassa reservissä on kyettävä kuormien kytkemiseen alle sekunnissa.


Käytännössä näille markkinoille osallistumisen edellytyksenä on suurten kuormien ohjaaminen. Kuormien ohjauksessa puhutaan yleensä vähintään useista megawateista. Suurin osa näistä kuormista ovat teollisuuden tai muiden suurten toimijoiden kuormia. Näille markkinoille on mahdollista osallistua myös pienemmistä kuormista koottuna kokonaisuutena. Tätä toimintaa sanotaan aggregoinniksi.


Pienen käyttäjän mahdollisuus osallistua kysyntäjoustoon tarkoittaa tällä hetkellä useimmiten energian säästämistä ja sähkön ostamista esimerkiksi yöllä, kun se on edullista. Työ- ja elinkeinoministeriö on esitellyt tämän vuoden lokakuussa alkavan kampanjan, jonka slogan on ”Astetta alemmas”. Kampanjassa houkutellaan kansalaisia säästämään energiaa monin eri keinoin.


Uusiutuvien energiantuotantomenetelmien yleistyessä pienempiä asiakkaita ei kannata jättää huomiotta. Nykyiset sähkön hinnoittelumallit on kehitetty aikana, jolloin sähkön tuotannon säätö on tapahtunut muuttamalla kattilan liekin kokoa. Mikäli asiakkaille myydään kolmen vuoden kiinteähintainen sähkösopimus, niin pienemmillä asiakkailla ei ole kannustetta rajoittaa tai ajoittaa omaa sähkönkäyttöä.


Älykkäiden sähköjärjestelmien teknologiat ovat suurelta osin jo olemassa. Tarvitsemme järkevään käyttöön kannustavia hinnoittelumalleja, palveluita ja ratkaisuja. Sähköverkko on koko yhteiskunnalle tärkeä ja energiamurroksen yhteydessä voimme ottaa yhteisen vastuun sen toimivuudesta.


Äyräväiseltä saat apua energiaprojekteihisi. Voimme yhdessä löytää keinot sähkölaskusi pienentämiseen.

Sakari Kurronen

Projektipäällikkö, Elinkaaripalvelut

0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page