top of page
Search

Kohti kesää

…ja hyttysiä. Suomi on hieno paikka asua. Aina on jotain, mitä odottaa. Ehkä eniten odotetaan seuraavaa (tai sitä seuraavaa) vuodenaikaa. Syksyllä pimeinä ja märkinä hetkinä odotellaan talven lumihankia, toivon mukaan kohtuullisia kinoksia kuitenkin. Kun talvi pakkasineen oikein kunnolla iskee, alkavat ajatukset siirtyä kohti kevättä ja valoa. Hankien katoamista odotellaan. Kevät sieltä vihdoin saapuukin, ja samalla katupöly ja siitepöly. Mutta päivät ovat jo pitkiä, lämpötilat ehkä vielä heittelevät. Ja luntakin ehkä sataa vielä vappuna. Mutta onneksi alkaa kesä. Valoa riittää aamusta iltaan ja lämmintäkin on. Vaatetus kevenee muutamalla kilolla ja on ilo viettää aikaa ulkosalla, kun siirtyminen sisältä ulos ei vaadi vaatetukseen muuta muutosta kuin sandaalit jalkaan. Kunnes sitten hirmuhelteillä jo toivookin viileämpiä kelejä… ja syksyä.


Suomen erityisen hyvin erottuvat vuodenajat luovat oikeastaan melkoisia vaatimuksia talotekniikalle. Ulkoilman vaihteluväli lämpimimmän ja kylmimmän sään välillä on 60°C, joskus enemmänkin. Tarvitaan lämmitystä ja tarvitaan jäähdytystä. Kosteus vaihtelee niin ikään voimakkaasti, välillä kuivataan ja välillä kostutetaan. Yhtenä päivänä ilmansuodattimia puhdistetaan lumesta ja toisena siitepölystä tai pudonneista lehdistä. Välillä laitteita pitää suojata liialta lämmöltä ja välillä jäätymiseltä. Talotekniikalta vaaditaan lähestulkoon ihmeitä, jotta se suoriutuu kaikista sille asetetuista vaatimuksista. Onneksi on olemassa hyviä suunnittelijoita, jotka osaavat ottaa huomioon em. kohdat ja onneksi on olemassa osaavia rakentajia, joille ei tuota vaikeuksia toteuttaa suunnittelijan paperilla esittämiä ajatuksia.


Rakennuksissa työskentelevien tai asuvien ei tarvitse olla huolissaan aikaisemmin mainituista haasteista. Kaikki on otettu huomioon: LVI-suunnittelija on mitoittanut laitteet toimimaan kaikissa olosuhteissa, automaatiosuunnittelija on suunnitellut laitteiden ohjaukset niin, että olosuhteet pysyvät käyttäjille hyvinä ja sähkösuunnittelija on varmistanut, että laitteet saavat toimiakseen riittävästi sähköenergiaa käyttövoimaksi. Iso joukko ihmisiä on tehnyt hyvää työtä sinun eteesi, jotta sinä voisit keskittyä itsellesi tärkeisiin asioihin.


Hyvää kesää kaikille. Pääskysiä on nähty ja toisaalta kalenterikin sen kertoo: kesä on alkanut!

Markku Lilja
Markku Lilja

varatoimitusjohtaja


0 comments

Comments


bottom of page