top of page
Search

Aurinkoenergian hyödyntäminen rakennuksissa

Taas aurinko lämmitti keittiön pöydälle unohtuneen raparperiviinin juomakelvottomaksi ja sulatti Ben & Jerry’s -jäätelön. Onko tuosta keltaisesta pirulaisesta koskaan mitään hyötyä?

Rakennukset ovat mainioita paikkoja auringon energian hyödyntämiseen. Niissä auringon säteily voidaan hyödyntää paikallisesti, jolloin voidaan vähentää tarvittavan ostoenergian määrää.Aurinkosähkö


Nykyään aurinkoenergiasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä aurinkosähköpaneeleita (Photovoltaics, PV). Tässä teknologiassa hyödynnetään valosähköistä ilmiötä tuottamaan sähkövirta puolijohderakenteen avulla.


Aurinkosähköjärjestelmä on toimiva ratkaisu melkein missä vain rakennuksessa. Järjestelmä on perusrakenteeltaan yksinkertainen: Tarvitaan vain aurinkosähköä tuottavat paneelit katolle, invertteri ja johdot näiden välille. Tämän jälkeen sähköä voidaan käyttää rakennuksen sisäisissä sähkölaitteissa, siirtää sähköverkon kautta muiden käytettäväksi tai varastoida akkuihin myöhempää käyttöä varten.


Nykyaikaisissa rakennuksissa on aina käynnissä olevia puhaltimia ja pumppuja, jotka tarvitsevat sähköä. Lisäksi monet sähköyhtiöt hyvittävät verkkoon tuotetun sähkön omalla sähkölaskulla. Hyöty hyvityksestä on kuitenkin murto-osa verrattuna omasta käytöstä saatavasta hyödystä. Aurinkosähkön suurin hyöty saadaan sähkön oston siirtomaksujen ja verojen välttämisessä. Sähköyhtiöille myynti auttaakin eniten hetkellisessä ylituotannon kompensoinnissa.


Aurinkolämpö


Reilusti tehokkaampi, helpommin kierrätettävämpi ja perinteisempi keino aurinkoenergian talteen ottamiseksi on aurinkolämpöjärjestelmä (Solar Thermal). Kun aurinkosähköisellä järjestelmällä ei päästä vielä 20 % hyötysuhteeseen, niin aurinkolämpökeräimillä saadaan sopivissa olosuhteissa yli 80 % auringon säteilystä talteen.


Aurinkokeräimien tekniikka perustuu perinteiseen lämmönsiirtoon, juuri samaan, joka lämmitti viinin ja sulatti jäätelön.


Aurinkolämpökeräinten heikkous on se, että lämpö on lämpöä ja rakennuksessa tämä on lämpönä käytettävä tai varastoitava. Aurinkolämpökeräintä ei myöskään voi kytkeä pois päältä, kuten aurinkosähköpaneelin, vaan paneeli tuottaa lämpöä aina kun siihen paistaa aurinko. Liiallinen keräimen lämpötila voi olla keräimelle hyvin haitallista ja johtaa sen rikkoontumiseen.


Aurinkolämpökeräinjärjestelmä vaatii käytännössä lämmitykselle hyödyntämiskohteen kesällä. Tällainen tarve voi olla esimerkiksi käyttöveden lämmitystarve tai lämmön varastointi maalämpökenttään talven varalle. Varsinkin kohteet, joissa kulutetaan huomattavia määriä lämmintä vettä kesällä, kuten uimahallit, hotellit, pesulat ja jotkut teollisuuslaitokset, ovat otollisia kohteita aurinkolämmön hyödyntämiseen.


Aurinkolämpöjärjestelmä vaatii aina ammattitaitoista suunnittelua ja laajaa ymmärrystä rakennuksen teknisistä järjestelmistä, jotta rakennuksen energian tuotto ja kulutus saadaan kohtaamaan parhaalla mahdollisella tavalla.


Äyräväiseltä löytyy osaamista ja keinoja aurinkoenergian tehokkaaseen hyödyntämiseen. Ota yhteyttä. Katsotaan, mikä on sinulle sopivin ratkaisu.


Sakari Kurronen

Projektipäällikkö, Energia- ja elinkaaripalvelut

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page