top of page
Search

Ajatuksia nopeudesta päätöksenteossa

Nopeasti, nopeasti, nopeasti. Nykyään nopeus on korostunut päätöksenteossa ja monesti työssä on tehtävä isojakin päätöksiä nopeasti. Eri alojen ammattilaiset, jotka kykenevät tekemään ”oikeita” nopeita päätöksiä kerta toisensa jälkeen, erottuvat massasta. Urheilussa esimerkkejä ovat Magnus Carlsen shakissa ja Lionel Messi jalkapallossa, joiden peliä katsoessa huomaa heidän poikkeuksellisen kykynsä muihin lajinsa parhaimpiin verrattuna. Carlsen ymmärtää shakkilaudan kokonaisuuden ja on 20 siirtoa tv-katsojaa edellä. Messin pää kääntyilee keskiympyrässä. Hänellä on poikkeuksellinen kyky skannata ympäristöään ja ymmärtää, missä pelaajat sijaitsevat ja missä he todennäköisesti sijaitsevat muutaman sekunnin kuluttua. Oikea-aikaiset ja nopeat suunnanmuutokset purevat vastustajiin.


Kuinka onnistua tekemään "oikeita" nopeita päätöksiä?


Tietyt samat lainalaisuudet pätevät myös LVI-suunnittelijan näkökulmasta, kuin edellä mainituissa huippu-urheiluun liittyvissä esimerkeissä. Talotekniikka on tietyillä säännöillä toimiva verkosto, jonka sydän löytyy konehuoneista. Urakoitsija soittaa, tilaaja kysyy. Joudumme antamaan päivittäin nopeita vastauksia ja päätöksiä. Kokonaisuuksien ymmärtäminen on avain nopeiden ja oikeiden päätösten tekemiseen. Se antaa kontekstin ja ymmärryksen siitä, miten eri päätökset vaikuttavat toisiinsa. Kun ymmärrät talotekniikan kokonaisuutena, ymmärrät mikä on merkityksellistä ja mikä ei. Näiden pohjalta on hyvä tehdä nopeita päätöksiä.


Vaikka nopeus on tärkeää päätöksen teossa, on myös hyvä muistaa, että päätöksiä voi aina tarkistaa ja muuttaa tarvittaessa. Voimme aina pyytää lisäaikaa päätöksentekoon tai kysyä kollegalta. Näitä oljenkorsia kannattaa käyttää hyödyksi päivittäisessä työnteossa, koska ne on meille suotu.


Palataan vielä rakastamani jalkapallon pariin. Huuhkajat aloitti EM-karsintaurakkansa viime viikolla. Toivotaan, että joukkueella on pelin kokonaiskuva ja nopeat päätökset hallinnassaan. Tällöin kirjoittaja on kesällä 2024 Saksanmaalla katsomassa jalkapallon EM-kisoja Suomi-paita päällä.


Hyvää kevään ja kesän odotusta!Teemu Rissanen

LVI-suunnittelija

0 comments

Comments


bottom of page