top of page

Fazer Vierailukeskus

Heti ovella trooppinen tunnelma kaappaa lämpimään syleilyynsä ja sademetsän lehvästöstä leijaileva raikas tuoksu hyväilee hajuaistia. Kanelia, vaniljaa ja tietenkin kaakaopuu. Kuin astuisi paratiisiin.

Fazer vierailukeskus

Yhteenveto
projektista

Uudisrakennus, LVIAJ-suunnittelu, olosuhde- ja jäähdytystehosimuloinnit sekä energiaselvitys

Laajuus: 5000 brm2

Valmistumisvuosi: 2016

Tilaaja: Oy Karl Fazer Ab

Fazerin uuden vierailukeskuksen sisällä sijaiseva eksoottinen talvipuutarha lasisine julkisivuineen ja kattoikkunoineen on ainutlaatuinen elämys, mutta sen vaatimukset toivat suunnittelulle lisähaastetta. Erikoisuutena rakennukseen tehtiin lattialämmitys, joka toimii kesäaikaan lattiaviilennyksenä.

Talotekniset järjestelmät haluttiin piilottaa mahdollisimman hyvin kattorakenteisiin tai väliseinien sisään. Kaikki ilmanvaihtokanavat sekä putkistot suunniteltiin asennettavaksi katon monimutkaisia teräsrakenteita mukaillen. Suunnittelu tehtiin mallinnusta hyväksikäyttäen, jotta voitiin varmistua eri järjestelmien saumattomasta yhteensopivuudesta.

Janne Toivanen Fazerilta kertoo, että uuden vierailukeskuksen suunnittelussa haluttiin luoda toimintaympäristö monipuolisille tapahtumille kokouspalveluista erilaisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi kokki- ja leivontakouluihin tai suklaatastingiin. Arkkitehtuurissa korostettiin avoimia tilaratkaisuja ja tilojen muunneltavuutta tarpeen mukaan.

Koska vierailukeskus rakennettiin jo olemassa olevalle tehdasalueelle, vaati myös rakennuksen ulkopuolinen suunnittelu sovittelua vanhempiin rakennuksiin ja järjestelmiin. Rakennusten sijaitessa pohjavesialueella haluttiin esim. paikoitusalueiden kaikki sadevedet johtaa öljynerottimien kautta.

Projektin haasteellisesta aikataulusta huolimatta rakennus avautui vierailijoille Fazerin 125-vuotisen historian kunniaksi suunnitelmien mukaisesti lokakuussa 2016. Rakennus saavutti energiatehokkuusluokan B.

bottom of page