Julkaistu: 12.11.2018

Toimistokiinteistöjen uusia tuulia

Pääkaupunkiseudun tyhjillään olevien toimistokiinteistöjen määrä on ollut korkealla jo pitkään. Lisäksi käytössä olevia toimistoja remontoidaan ja käyttöä tiivistetään, jonka seurauksena tyhjien tilojen kysyntä pienenee entisestään. Omistajan näkökulmasta tilanne on hankala, koska kiinteistöjen arvo putoaa tilojen ollessa tyhjillään pidempään. Vuokrausmarkkinoilla on kova kilpailu ja tiloja on tarjottava edullisemmin tai nopeammin kuin kilpailija.

Tämä tuo haasteita suunnitteluun, kuinka suunnitella toimivat tilat käyttäjälle jota ei vielä ole ja jonka tarpeet eivät tietenkään ole tiedossa.

Kun vuokralainen saadaan neuvottelupöytään, on kiinteistön perusratkaisut oltava selvitettynä ja arvio neliöhinnasta olemassa. Tässä vaiheessa tarjottavana on oltava puolivalmis pohjaratkaisu, joka taipuu edullisesti ja nopeasti hyvinkin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Parhaimmassa tapauksessa tilassa voidaan tehdä valmiiksi vaadittavat purkutyöt, WC:t, tekniset tilat ja keittiöiden viemärivaraukset, sekä varataan kapasiteetti neuvottelutilojen määrän mukaiselle ilmanvaihdolle.

Kun vuokrasopimus saadaan lukittua, on rakentaminen aikataulusyistä usein aloitettava ennen kuin suunnitelmat ovat täysin valmiit. Lisäksi käyttäjä kehittää tilojaan rakentamisen aikana ja suunnitelmat voivat muuttua sopimuksessa sovitusta.

Kaikki tämä vaatii suunnittelijoilta hieman uudenlaista näkemystä. On oltava valmis kehittämään ja muuttamaan suunnitelmia sekä ennakoimaan tulevaa. Tilaajan puolelta suunnittelua on ohjattava enemmissä määrin ja pyrittävä luotsaamaan kaikki toimijat yhteiseen päämäärään. Suunnittelutyö ei ole pelkkiä kertaluonteisia ratkaisuja, vaan jatkuvaa kehittämistä. Tässä tarvitaan myös kiinteistön omistajilta ja rakennuttajakonsulteilta tietämystä suunnittelusopimusten laadinnasta riitojen ja turhautumisen välttämiseksi.

Se, kuinka urakoitsijat saadaan sitoutettua tähän järkevillä kustannuksilla onkin sitten seuraavan blogitekstin aihe…

Timppa Seppälä
Yksikön päällikkö
Rakennuttaminen ja valvonta
Insinööri, LVI
050 355 2736