Julkaistu: 28.12.2018

Sisäilmayhdistys hyvän sisäilman asialla

INSide-vieraamme on tällä kertaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja DI Mervi Ahola, joka on aloittanut nykyisessä pestissään kuluvan vuoden maaliskuussa. Tätä ennen hän on työskennellyt mm. Talotekniikkateollisuudessa ja Halton Oy:ssä erilaisissa sisäympäristön tutkimiseen liittyvissä työtehtävissä. Lisäksi Mervi Ahola on ollut Sisäilmayhdistyksen sisäilma-asiantuntijana vuodesta 2014 lähtien. Mervi Aholalla on paraatipaikka olla seuraamassa ja jakamassa sisäilmatietouteen liittyvää informaatiota. Työhön pitää olla jonkin sortin palo, ja tässä tapauksessa, kun omat lapset ovat joutuneet siirtymään päiväkodissa ja koulussa väistötiloihin on selvää, että erityinen intressi sisäilma-asioihin on syventynyt entisestään.


Kuvaaja: Talotekniikka-lehti / Outi Airaksinen

Sisäilmayhdistyksestä

Jokainen on varmasti törmännyt uutisiin rakennusten sisäilmaongelmista. Useimmilla on varmaankin sellainen käsitys, että ilmanvaihto ja varsinkin koneellinen sellainen on syyllinen kaikkeen. No näinhän asia ei tietenkään ole. Ilmanvaihdon puute voi kyllä olla osasyyllinen ongelmiin, mutta jos rakennuksessa on toimiva ilmanvaihto, ovat ongelmat todennäköisesti lievemmät kuin tiloissa, jotka eivät tuuletu asiallisesti.

Sisäilmaongelmien syyt ovat useimmiten muualla kuin ilmanvaihdossa. Useimmiten ne ovat maton alla – kirjaimellisesti. Muovimaton alta ei rakenteista nouseva kosteus ole päässyt haihtumaan vaan se on muhinut maton alla otollisissa olosuhteissa kemiallisille reaktioille ja homekasvustolle.

Ja nimenomaan siksi, että rakentamisvaiheessa ei rakenteiden kuivumisaikoihin ole kiinnitetty syystä tai toisesta riittävästi huomiota. Mutta haitallisten aineiden lähteitä voi toki löytyä muualtakin kuin maton alta, vaikkapa huonekaluista, käytetyistä rakennusmateriaaleista ja melkeinpä mistä vaan. Sisäilmaan liittyvät ongelmat ovat monisyisiä, joten yksinkertaista vastausta ja ratkaisua ei yleensä ole. Yleensä hyvään lopputulokseen päästään, kun tehdään huolellista työtä ja vähintäänkin opitaan vanhoista virheistä.

Niin myös sisäilma-asioissa.

Lopuksi

Sisäilma-asioista löytyy valtavasti tietoa ja Sisäilmayhdistys Mervi Aholan johdolla edistää tiedon leviämistä rakentajien, suunnittelijoiden ja kaikkien muidenkin sisäilmasta kiinnostuneiden keskuuteen. Tiedon olemassa olon puutteeseen ei hyvien sisäilmaolosuhteiden aikaansaaminen kaadu. Kiitos Mervi Aholalle hyvästä työstä hyvien sisäilmaolosuhteiden puolesta meidän kaikkien osalta. Onhan tämä meille kaikille hyvinkin tärkeä, ja voitaisiinko jopa sanoa henkilökohtainen, asia.