Julkaistu: 18.06.2015

Palveluna kokonaisvaltaista kiinteistöomaisuuden hoitoa

Olemme saaneet tällä kertaa INSide-vieraaksi osastopäällikkö ja osakas Pekka Nurkan Juhola Oy:stä.
Juhola Asset Management Oy on pitkät perinteet omaava kiinteistövarainhoitoon erikoistunut yritys. Nykyisen nimensä mukaisesti yritys tarjoaa kiinteistösijoittajille varainhoitoa, markkinointia, taloushallintoa ja tekniikan managerointia. ”Hoidamme kaiken myynnistä ja vuokraamisesta lähtien aina pienten vikojen korjauttamiseen”, toteaa Pekka.

Kiinteistöt

Asiakkaina on pääosin institutionaalisia sijoittajia, kiinteistörahastoja ja säätiöitä. Juhola Oy:n hoidettavana on noin sata kokonaista kiinteistöä. Lisäksi asiakkailla on yksittäisiä tiloja ja huoneistoja noin sadassa muussa kiinteistössä. Pekka Nurkan vastuulla on kiinteistöjen kunnossa pysyminen, kehittäminen ja tehtävien muutostöiden koordinointi.

Kiinteistökatselmukset

Vuosittaisissa katselmuksissa yhdessä omistajan ja vuokralaisten kanssa todetaan kiinteistön kunto, tehdyt korjaukset, muutostarpeet ja korjausta vaativat toimenpiteet. Hallinnoinnin kannalta usean vuoden PTS:t ovat tarpeellisia ja auttavat budjettien teossa. Olennainen osa Pekan työtä on tehdä jakoa omistajan ja käyttäjän kustannusten välillä. Osassa kiinteistöjä käyttäjä vastaa ylläpitokustannuksista. Tällöin jako peruskorjausten ja ylläpitokorjausten välillä määritellään ensisijaisesti vuokrasopimuksessa ja joissakin tapauksissa sovitaan erikseen.

Yhteistyökumppanit

Suunnittelussa ja konsultoinnissa Pekka Nurkka tarvitsee aikataulussa pysyvää ja kustannustietoista suunnittelutoimistoa. ”Tärkeää on myös kyky esitellä erilaisia vaihtoehtoja hyvine ja huonoine puolineen. Omistaja tekee aina lopullisen päätöksen, mutta päätöksenteon pohjana olevan materiaalin pitää olla laadukasta. Äyräväisen kanssa yhteistyötä on harjoiteltu monen tyyppisissä kiinteistöissä jo pitkän aikaa”, toteaa Pekka tyytyväisenä.

Ylläpidossa haasteita

Kiinteistöissä on usein ongelmana ajantasalla olevien suunnitelmien puuttuminen. Hankaluutena ovat tehdyt erilliskorjaukset ja muutokset, joita ei ole dokumentoitu koko talon piirustuksiin. Oma lukunsa on tietysti se kiinteistökanta, josta puuttuu piirustukset kokonaan. Näin aina silloin tällöin tapahtuu hallintaamme tulevien uusien kiinteistöjen kohdalla. ”Näissä tapauksissa osaavien suunnittelijoiden tarve ja apu korostuvat”, Pekka Nurkka toteaa.

Energiatalous ja mitattavuus trendeinä

Vihreät arvot ja energiatehokkuus ovat asiakkaidemme ykköslistalla. Kyse ei ole pelkästään rahasta vaan eettiset periaatteet ovat tärkeä osa kiinteistötaloutta. ”Tämän osaamista ja ymmärtämistä me myös edellytämme yhteistyökumppaneiltamme”, summaa Pekka Nurkka lopuksi.[:en]