Julkaistu: 19.02.2018

Nyt vesikalusteetkin kytkeytyvät nettiin

Maailman suurimmilla kuluttajaelektroniikkaan keskittyvillä CES 2018 -messuilla tammikuussa 2018 esiteltiin mielenkiintoisia uutuuksia. Älylukot, älytermostaatit ja älyvalot ovat jo vanha juttu, sillä nyt vesikalusteisiinkin tulee asioiden internet eli Internet of Things, IoT.

Kohler esitteli useita älykkäitä vesikalusteita. Keittiöhanan voi ääniohjauksella laittaa päälle tai pois, tai laskea vettä tietyn kokoisen lasin tai kattilan täyttämiseksi. Suihkuun puolestaan voi ohjelmoida erilaisia suihkukokemuksia eri käyttäjille ja tunnelmille sisältäen musiikin, lämpötilan, virtauksen, suihkusuuttimien, höyryn, valaistuksen ja keston säädöt sekä ääniohjata näitä suihkussa ollessa. Kylpyammeen voi täyttää juuri haluttuun syvyyteen ja lämpötilaan. WC-istuimelta voi ääniohjauksella pyytää mm. mieluisan istuinlämpötilan, jalkojenlämmityksen, intiimipuhdistustoiminnon ja yövalon huuhtelua ja kannen avaamista/sulkemista unohtamatta. Mobiilisovelluksen kautta myös vesikalusteiden vedenkulutusta on mahdollista seurata.

Myös Moen esitteli älysuihkua, johon voi asettaa lämpötilan lisäksi maksimikeston, jottei perheen teini lotraa liikaa vettä. Ilmeisesti Yhdysvalloissa lämmintä vettä saa odottaa, koska mainoksessa nainen laittaa suihkun päälle ääniohjauksella olohuoneessa täysissä pukeissa ja teemuki kädessä, ja suihku ilmoittaa, kun haluttu lämpötila on saavutettu.

Ennen kauppaan ryntäämistä on syytä varmistaa hinnan lisäksi tuotekelpoisuus meidän markkinoillamme.

Molemman yhdysvaltalaisvalmistajan vesikalusteet ovat tietysti ääniohjatavissa ja ohjelmoitavissa valmistajansa helppokäyttöisen mobiilisovelluksen avulla, joka on yhteensopiva Google Assistantin, Apple HomeKitin ja Amazon Alexan kanssa. Näin ollen ohjaus toimii niin kännykän, tabletin, älykellon kuin kohta joka kodista löytyvän älykaiuttimenkin kautta.

Uudet sukupolvet voivat jälleen ihmetellä, miten ennen vanhaan selvittiin suihkussa ja vessassa käynnistä.

Antti Pitkänen