Julkaistu: 13.03.2019

Kokemuksia nykytilaselvityksistä

Nykytilaselvitykset ovat päässeet vauhtiin. Projekteja on riittänyt ja löydöksittä ei ole jääty. Tyypillistä projekteille oli, että kohteissa on tehty aiemmin sisäilmatutkimuksia ja etsitty kuitulähteitä kissojen ja koirien kanssa.

Kaikista selvitetyistä kohteista on löytynyt suunnitteluvirheitä, ja nämä suunnitteluvirheet eivät ole olleet puhdistusluukun puuttumisen luokkaa. Eräässä tiukkojen olosuhdevaatimusten kohteessa kuivatusjärjestelmä oli toteutettu kaukojäähdytyksellä, jossa jäähdytysvesi kiertää 12 celsiusasteen lämpötilassa. Näin lämpimällä jäähdytysvedellä ei ole mahdollista saavuttaa tehokasta kuivausta, vaan nestettä olisi kuivausta varten viilennettävä lisää. Tämä on hyvä muistaa tiukkenevien olosuhdevaatimusten kaukojäähdytyskohteissa.

Toisessa tarkastetussa kohteessa toisiaan vastaavat IMS-pellit oli suunniteltu palvelemaan keskenään eri tilakokonaisuuksia. Tästä on seurauksena se, että tilojen painesuhteet muuttuvat hallitsemattomasti. Mikäli esimerkiksi tiloihin muodostuu alipaine, korvausilma voi tulla esimerkiksi ryömintätilasta.

Kiinteistöihin kertyy ongelmia myös rakentamisen ja ylläpidon virheistä. Yhdessä kohteessa ilmanvaihtokoneen lähes kaikki osat oli viemäröity, puhaltimet, lämmityspatterit ja jopa äänenvaimenninosat – Kuitenkin tärkein, tuloilmakammio oli viemäröimättä. Kammiosta löytyi vettä ja jäätä, suodattimet eivät olleet vain märkiä, vaan niistä sai kaadettua vettä. Märkä suodatin on mitä mainioin kasvualusta mikrobeille. Kohteessa oli sisäilmatutkimusten tuloksena päätetty tiivistää lattialuukkuja. Toisessa kohteessa löytyi puhallin, jonka puhallinlavat oli teipattu ympäri ja umpeen. Tämä voi liittyä nuohouksen vaatimiin alipaineistuksiin. Työ olisi kuitenkin ollut hyvä saattaa loppuun.

Harmillisesti tekemättömän ja tehdyn huollon jäljiltä löytyy paljon ongelmia. Miksi ilmamääräsäädin vain asennetaan paikalleen asettamatta säätimeen sen tarvitsemia asetusarvoja ja miksi vaihdetut moottorit ajavat väärään suuntaan. Miksi kostuttimen huolto on laiminlyöty niin pahasti, että sen jäljiltä koneen sisäpinnat ovat täysin kalkin peitossa.

Rakennusautomaatiosta löytyy poikkeuksetta ongelmia. Yleensä rakennusautomaation toteutus ei vastaa suunniteltua. Aikaohjelmat ovat olleet erikoisia ja erilaisten korjausten jäljiltä kerääntyy ongelmia. Joskus ongelmat ovat vain huvittavia, jos väärään aikaan ilmestyy väärä teksti. Kuitenkin suuri määrä pieniä ongelmia johtaa siihen, että koko järjestelmä toimii väärin. Automaation ongelmat eivät yleensä näy päälle, tämä tekee automaation ongelmien selvittämisestä haasteellista asiantuntijatyötä.

Järjestelmien oikean toiminnan varmistaminen ei ole turhaa. Ongelmat eivät kuitenkaan selviä konekilpiä katsomalla tai automaation hälytyslistoja vilkuilemalla. On kirjaimellisesti laitettava kädet kevytsoraan ja käytävä tekniikka laite laitteelta läpi. Näin saadaan varmistettua tekniikan kunto rakennuksen elinkaaren aikana ja vältytään suuren luokan ongelmilta. Mikäli ongelmia on ehtinyt syntymään, selvitys antaa hyvän lähtötiedon sisäilmatutkimuksille, kun tekniikan toimivuuden ongelmakohdat tiedetään.

 

Sakari Kurronen
Projektipäällikkö