Julkaistu: 25.07.2018

Kaksi opintopolkua

Talotekniikan alalla, myös meillä Äyräväisellä, työllisyystilanne näyttää hyvältä. Osaavia ja innokkaita tekijöitä kaivataan jatkuvasti, onhan kaikki asiantuntijatyö ja yrityksen menestyminen nimenomaan ihmisistä kiinni. Alalle johtavia opintopolkuja on useita, samoin uran aikana tarjolle tulevia tehtävänimikkeitä. Työllistyminen on usein mahdollista jo opiskelun aikana, ja myös monet Äyräväisen osaajista ovat hypänneet vahvuuteen suoraan koulun penkiltä. Tässä kirjoituksessa kaksi vastavalmistunutta LVI-suunnittelijaa kertoo kuluneen vuoden työharjoittelukokemuksistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.

”Viime keväänä hakiessani työharjoittelupaikkaa, Äyräväinen oli vain yksi yritys muiden joukossa kun epätoivoisesti tein hakuja Internetissä. Yllättävän nopeasti sain kuitenkin vastauksen, kutsun haastatteluun ja lopulta sain paikan. LVI-alan työtilanne on todella hyvä tällä hetkellä, joten nopea vastaus ei ehkä ollut kovinkaan yllättävää. Olen ollut Äyräväisellä hieman yli vuoden ja olen viihtynyt erinomaisesti, työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja kiinnostavia. Suuremmassa yrityksessä työtehtävät rajoittuisivat varmaan johonkin tiettyyn tehtävään, mutta pienen yrityksen tarjoamat mahdollisuudet ovat etenkin nuorelle insinöörin alulle erittäin hyvä alusta uuden oppimiselle. Välillä eteen on tullut hieman outojakin tilanteita.

Koko ajan valitetaan kauheasta kiireestä, mutta kuitenkin välillä keskitytään aivan epäolennaisiin asioihin. Viihtyvyys työssä on minulle tärkeää, vietämmehän kuitenkin suuren osan elämästämme töitä tehden. Mietin pitkään, mitä tulevaisuudelta haluan ja päädyin siihen tulokseen, että jatkan vielä opiskelua. Vaikka LVI-ala kiinnostaa ja työtilanne on erinomainen, niin opiskelun jatkaminen oli minun kannalta järkevin vaihtoehto. Matkani jatkuu kohti Lappeenrantaa, mutta noin vuoden työrupeaman aikana olen oppinut paljon.”

– Kim Lindfors, LVI-suunnittelija

”Kun opintoni olivat edenneet siihen pisteeseen, että tuli etsiä työharjoittelupaikkaa, lähetin nykyiselle yksikön päällikölleni sähköpostia asiasta. Harmikseni sain vastauksena, että harjoittelijakiintiö olisi Äyräväisellä tällä hetkellä täynnä. Parin päivän päästä sain kuitenkin soiton, jossa ilmoitettiin, että tilaa saattaisikin olla vielä yhdelle koululaiselle ja samalla minut kutsuttiin työhaastatteluun. Haastattelussa oli insinöörimäisen letkeä ilmapiiri ja minut esiteltiin myös koko toimiston väelle.

Aloitin työt Äyräväisellä muutaman viikon päästä haastattelusta ja heti perehdytyksen jälkeen pääsin jo mukaan projektitoimintaan. Olin kevään ja kesän aikana mukana erilaisissa projekteissa ja näin millaista työ on tämän päivän insinööritoimistossa. Minulla ei ollut aikaisempaa työkokemusta alan hommista, mutta työssä oppi paljon asioita, joita ei koulussa välttämättä opetettu.

Syksyllä koulu jatkui taas ja jatkoin firmassa osa-aikaisena työntekijänä. Aloitin tuohon aikaan tekemään omaa insinöörityötäni, jonka aiheen sain työpaikalta. Töissä olin myös edelleen projekteissa mukana insinöörityön ohella. Syksyllä osallistuin myös viikoittain yrityksen vakinaiseen salibandyvuoroon, joka jatkuivat talven yli keväälle saakka. Näissä peleissä ja yrityksen virkistyspäivissä pääsi tutustumaan työkavereihin muutenkin kuin vain työpaikalla.

Sain koulun suoritettua lähes ajallaan ja valmistuin keväällä talotekniikan insinööriksi. Olin tuolloin ollut talossa vähän yli vuoden. Valmistumisen jälkeen tein vakituisen työsopimuksen ja nyt tarkoituksena on saada alan tietämystä työn avulla. Vielä jää nähtäväksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta ainakin tällä hetkellä pidän työstäni ja viihdyn työpaikallani. Tarkoitus olisi jatkaa samaan malliin!”

– Eero-Pekka Honkavaara, LVI-suunnittelija

Tutustu Äyräväisen työmahdollisuuksiin!