Julkaistu: 16.03.2015

Ilmastointikoneiden uudet lämmöntalteenottovaatimukset tulevat

EU:n komissio on laatinut asetuksen ilmanvaihtokoneiden ekologisen suunnittelun vaatimuksista. Asetuksessa määritetään minimivaatimukset ilmastointikoneiden lämmöntalteenoton hyötysuhteille. Asetus tulee voimaan kahdessa vaiheessa ja se koskee nimenomaan uusia asennettavia laitteita.

Strategiset päivämäärät ovat 1.1.2016 ja 1.1.2018. Ensimmäisen päivämäärän jälkeen nestekiertoisten LTO-järjestelmien lämpötilahyötysuhteen tulee olla vähintään 63 % ja jälkimmäisen päivämäärän jälkeen lämpötilahyötysuhteen tulee olla vähintään 68 %. Hyötysuhteen parannus on merkittävä, koska tällä hetkellä perus glykoli-LTO-järjestelmän hyötysuhde liikkuu noin 50 % tienoilla. Pyörivillä ja levylämmösiirtimillä vastaavat vaatimukset ovat 67 % ja 73 %. Pyörivät lämmönsiirtimet täyttävät vaatimukset jo nyt reilusti, mutta ristivirtalevylämmönsiirtimet tulevat vaihtumaan vastavirtasiirtimiin. Tosin 73 % on haastava luku vastavirtasiirtimellekin.

Hyötysuhdevaatimusten tiukentuminen on hyvä asia energialaskun maksajalle. Suunnittelijoille ja varsinkin laitevalmistajille se tuo mukavaa haastetta elämään. Ratkaisut kyllä löytyvät.

Asetus 1253/2014 löytyy täältä.