Julkaistu: 24.06.2019

Energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta

Käytämme liikaa energiaa, sitä on säästettävä. Muuten ei hyvä heilu. Ja aika usein on saanut kuulla, että ilmanvaihto on se syyllinen energiankulutuksessa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto, siihen on pyrittävä ja sitä on haluttu.

Eipä siinä mitään, ei tarpeenmukainen ilmanvaihto ole mikään kirosana, kunhan se vain on toteutettu oikein. Kyllähän järkikin sanoo, ettei ilmaa kannata rakennuksessa vaihtaa pelkästään vaihtamisen ilosta, vaan ilmanvaihdolla on oltava joku tarkoitus. Ilmanvaihdolla pyritään saamaan sisäilma hyväksi ja sitä mukaa rakennus terveeksi ja viihtyisäksi.

No miten sitten säästetään ilmanvaihdon kuluttamaa energiaa pitämällä rakennus kuitenkin terveenä ja viihtyisänä? Vastaushan on melko yksinkertainen, tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Kyllä se on mahdollista toteuttaa, vaikka hajaääniä on nyt kuultukin.

Ilmanvaihdon suunnittelu on tehtävä hyvin ja oikein, haluttiin sitten tarpeenmukaista ilmanvaihtoa tai ei. Mutta jos halutaan tarpeenmukainen ilmanvaihto, on kaikki eri tehostusvaihtoehdot otettava suunnittelussa huomioon. Tämä siksi, ettei rakennusta, tai sen osia, yli- tai alipaineisteta tehostuksen eri tilanteissa. Aivan mahdollista tuo on, mutta suunnittelulle, rakentamiselle ja vastaanotolle on varattava aikaa ja resursseja. Lisäksi aivan erityistä huomiota tulee kiinnittää automatiikkaan. Ei siitä kannata tehdä liian monimutkaista, vaan muistaa että yksinkertainenkin voi olla kaunista. Yksinkertaisessa järjestelmässä kokonaisuuden hallinta on helpompaa. Ja kumpi nyt onkaan hienompaa, se että järjestelmän ymmärtää ainoastaan suunnittelija, ja välttämättä ei hänkään, vai se, että järjestelmä toimii.

https://www.rakennamme.fi/rakennuttaminen/yksinkertainen-on-kaunista-suunnittelussa/#

Ei nyt heitetä heti kirvestä kaivoon, vaan tartutaan rohkeasti härkää sarvista ja aletaan tehdä yhteistyötä. Kyllä sillä keinolla on mahdollista päästä haluttuun lopputulokseen.

 

Henri Airaksinen
Yksikön päällikkö
Julkinen sektori
Varatoimitusjohtaja
Diplomi-insinööri, LVI
040 450 8259