Julkaistu: 05.01.2018

Elämäntyö paremman ilman puolesta

INSide-vieraamme on Martti Uuskoski, pitkän linjan LVI-mies, joka on viettänyt koko työuransa ilmanvaihtolaitteiden ja ilmastointijärjestelmien parissa. Toki väliin on mahtunut paljon muutakin, mutta punaisena lankana koko uran ajan ovat olleet ilmanvaihtoasiat.

Kaikenlaista on tullut vastaan

Martilla jos kenellä on kokemusta ilmanvaihtojärjestelmien kuntotutkimuksista. Vuosikymmenten kokemuksella on vastaan tullut jos jonkinmoista viritystä. Kilpailu LVI-urakoinnissa ja ylläpidossa on kovaa, ja joskus se näkyy harmillisesti myös työn laadussa.

Tukkiutuneet suodattimet ja jopa puhaltimet ovat tulleet Martille valitettavan tutuiksi. Myös poikki menneet puhaltimien hihnat ovat arkipäivää. Rakennuksissa tehdään tilamuutoksia vuosien varrella, mutta ilmanvaihtoon ei kuitenkaan osata kiinnittää huomiota. Toisinaan puuttuu joko tuloilma tai poistoilma, pahimmassa tapauksessa molemmat, minkä seurauksena rakennukset saattavat olla joko yli- tai alipaineessa.

Normaalien asennusvirheiden lisäksi jopa nuohoustyöt saatetaan tehdä hieman sinne päin. Martilla on lukuisia esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi kanavisto on nuohottu avaamatta ensimmäistäkään huoltoluukkua – sikäli mikäli huoltoluukkuja on ylipäätään asennettu. Usein nuohousfirma joutuu asentamaan tarvitsemansa luukut jälkikäteen, jotta saa työnsä tehtyä riittävän hyvin.

No, onneksi on myös hyviä esimerkkejä, mutta tarkkana saa olla. Huolettomasti tehdyt asennukset tulevat kuitenkin aikanaan vastaan – viimeistään siinä vaiheessa, kun kuntotutkija pyydetään paikalle.

Ilmanvaihtojärjestelmien kuntotutkimukset

Kun halutaan selvittää rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus, paras tapa on tehdä kuntotutkimus. Kuntotutkimuksessa selviää ilmanvaihtojärjestelmän ja sen komponenttien toiminta ja toimivuus sekä jäljellä oleva käyttöikäarvio.

Ilmanvaihtojärjestelmien kuntotutkimukset ovat myös suunnittelijan apuna, kun rakennusten peruskorjauksia tai tilamuutoksia suunnitellaan. Kanaviston ja laitteiden kunnosta saadaan hyvä käsitys ja vain tarpeelliset uusimiset tehdään. Hyvää ei kannata purkaa, mikäli elinkaarta on vielä jäljellä useita vuosia.

Ilmanvaihtojärjestelmien kuntotutkimuksissa tavanomaisia tehtäviä ovat ilmanvaihtokanaviston kunnon arvioiminen, mahdolliset ilmavirtojen mittaukset, puhtauden arvioiminen, ilmastointikoneiden kunnon arvioiminen sekä suodattimien ja hihnojen kunto. Eräs tarkkailun kohde ovat äänenvaimennukset kanavissa ja koneissa. Ilmastointikoneissa ja kanavissa saattaa olla pinnoittamatonta villaa, joka pikkuhiljaa irtoaa ja siirtyy kanavia pitkin huoneilmaan. Ei hyvä. Onneksi Martilta löytyy tähänkin tietotaitoa, jonka hän on myös siirtänyt seuraaville sukupolville.

Ansaitusti eläkkeelle

Martti Uuskosken ura ilmanvaihtoalan ammattilaisena alkoi Aeratorilla, ja samassa yrityksessä ura myös päättyi Martin jäätyä ansaitulle eläkkeelle. Aerator jatkaa edelleen toimintaa hyvissä käsissä, ja menestyksekäs yhteistyö Äyräväisen ja Aeratorin välillä jatkuu. Uskomme ja toivomme, että Martti on saanut siirrettyä tarmonsa ja osaamisena myös seuraaville sukupolville laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.

Hyviä eläkepäiviä, Martti!

Tyypillisiä havaintoja ilmanvaihdon kuntotutkimuksessa

  • Puutteellinen huolto ja ylläpito: patteri lähes tukossa, suodattimet asennettu väärin, rakennusautomaation hälytyksiin ei reagoida jne.
  • Kanaviston nuohous laiminlyöty
  • Rakennusautomaation toiminnassa puutteita
  • Palopeltejä on kiinni
  • Yli 5 vuotta vanhoista IMS-pelleistä toimii enää muutama
  • Vaimentimissa, koneissa ja päätelaitteissa on paljaita villapintoja, joista irtoaa sisäilmaan kuituja