Julkaistu: 28.05.2018

Aikataulut – venymistä ja lisävapaita

Aikataulut, välillä niitä inhotaan ja välillä taas niistä tykätään. Se taas riippuu siitä oletko itse antamassa vai saamassa suunnittelun kannalta välttämättömiä lähtötietoja. Ja lähtötiedot ovat kuitenkin avainasemassa siinä, että suunnittelu onnistuisi juohevasti eikä mitään ylimääräistä jouduttaisi suunnittelun aikana tekemään. Jos lähtötietoja ei tule ajallaan, ja omat suunnitelmat tulee saada aikataulutuksen takia valmiiksi, joudutaan pahimmassa tapauksessa arvailemaan. Tällöin vaarana on jo kerran tehtyjen suunnitelmien korjaaminen, joka taas aiheuttaa paineita lisälaskutukseen. Jos lisälaskutukseen on tarvetta mennä, on soppa tavallaan valmis, koska tuskin kukaan haluaa mielellään lisälaskuja maksella. Lisälaskutuksesta aiheutuneet ”väännöt” ovat taas oma maailmansa. Eihän niistä varmaankaan kukaan nauti, mutta joskus ne on vaan pidettävä.

Kuinka noista ylimääräisistä lisälaskuista sitten pääsee eroon? Tuskin niistä kokonaan pääsee eroon mitenkään, mutta aikataulujen pitämisellä niitä pystyttäisiin ainakin vähentämään. Varjopuolena voitaneen pitää sitä, että se saattaa aiheuttaa kiirettä, joka taas saattaa tarkoittaa pitkiä iltoja toimistolla. Ja omanlainen oravanpyörä on valmis. Mutta itse ajattelen kuitenkin niin, että kyseessä on ammatinvalintakysymys, itsehän olen osani valinnut. Mutta ei kaikki ole suinkaan pelkästään negatiivista, näkyyhän kiire ja siitä aiheutuneet pitkät illat plustuntisaldossa. Ja se tarkoittaa ylimääräisten vapaiden pitoa. Kyllähän se ”ylimääräinen” loma aina silloin tällöin maistuu.

Me Äyräväisen toimistolla olemme ottaneet aikatauluissa pysymisen vakavasti. Olemme nimittäin sitä mieltä, ettei niitä nyt huvin vuoksi tehdä vaan ne ovat tärkeitä suunnittelun jouhevan läpiviennin kannalta. Se taas tarkoittaa sitä, että joskus venytään pitkien päivien muodossa, ja joskus taas otetaan vähän vapaata. Kunhan vain aikataulut mahdollistavat vapaiden otot.

Henri Airaksinen
Yksikön päällikkö
Diplomi-insinööri, LVI
Julkinen sektori
040 450 8259