Äyräväinen
Kaikki

Vuoden 2015 alussa astuu voimaan HCFC-kylmäaineen R-22 käyttökielto. Käyttökielto tarkoittaa sitä, ettei jäähdytysjärjestelmiin saa enää lisätä kyseistä kylmäainetta, vaikka se olisi talteen otettua ja puhdistettua. Käyttökieltoon on valmistauduttu jo 15 vuoden ajan, koska vuoden 2000 alusta lukien R-22 -kylmäaineelle rakennettuja uusia laitteita ei saanut Suomessa saattaa markkinoille vaikka niitä edelleen valmistettiin mm. Italiassa. Suomessa näihin laitteisiin vaihdettiin kylmäaineeksi siihen aikaan uusi seoskylmäaine R-407C, joka lämpötilaliukuman ja PE-öljyn vuoksi aiheutti alussa tiettyjä haasteita. Vuoden 2010 alusta lähtien ei uutta R-22 -kylmäainetta ole saanut lisätä kylmälaitoksiin, vaan lisättävän aineen on pitänyt olla kierrätettyä.

R-22:n lisäksi Suomessa ei ole käytössä ainakaan laajamittaisesti muita HCFC-ryhmään kuuluvia kylmäaineita, joten tämä on viimeinen yhdiste kylmäalalla, jolla on ODP-vaikutus eli otsonikerrosta tuhoava ominaisuus. Tämä on tosin vain 5,5 % referenssiaineen R-12 ODP-arvosta.

Kylmäainevalmistajat ovat kehittäneet R-22 -kylmälaitoksiin ns. huoltokylmäaineita, joita voi lisätä järjestelmään ilman öljyn vaihtamista. Huoltokylmäaineiden ominaisuudet eivät kuitenkaan täysin vastaa R-22:n ominaisuuksia, joten esimerkiksi vuotoriski voi kasvaa moninkertaiseksi, jäähdytysteho yleensä pienenee 5… 20 % ja liukuman omaavina aineina huoltokylmäaineet saattavat aiheuttaa vedenjäähdytyskoneessa höyrystimen jäätymisen. Näitä huoltokylmäaineita onkin pidettävä lähinnä hätäratkaisuna kriittisen tärkeän R-22 -laitoksen toiminnan ylläpitämisessä siihen asti, kun järjestelmä saadaan uusittua. Ovathan R-22 -laitokset jo vähintään 15 vuoden ikäisiä, jota voidaan pitää normaalina jäähdytyskoneen elinkaarena.

Tulevaisuudessa toteutettavat kylmäaineiden käyttörajoitukset perustuvat yhdisteiden GWP-arvoon, joka on kasvihuoneilmiötä aiheuttava ominaisuus. GWP-arvon referenssiaine on hiilidioksidi, jonka GWP-arvo on 1.

Erityisen korkean GWP-arvon (yli 2 500) omaaville kylmäaineille tulee käyttörajoitus (määrätyin poikkeuksin) vuoden 2020 alussa. Tämä koskee käytännössä yhdistettä R404A, joka on yleisin kaupan kylmälaitteissa esiintyvä kylmäaine tällä hetkellä, ja jonka GWP-arvo on 3 922.

Jos kiinteistössä on edelleen jäähdytyslaitteiston kylmäaineena R-22, alkaa sen uusimisella olla kiire.

Ota meihin yhteyttä

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää palveluistamme tai haluatko jättää tarjouspyynnön?

Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Täytä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään, niin saat noin neljä kertaa vuodessa lähetettävän uutiskirjeemme.